House BLAAUWBERG

This house design is situated on the beach front area of Blaauwberg. Using the site as a basis, the design is not defined by its environment, but instead is the best possible response to it. With uninterrupted views of Table Mountain and Blaauwberg beach, we had to make the most of the views during planning stages.

The footprint of the home is both highly visible and private, being one of the few sites in the area to have a large backyard garden. There are particular privacy and view patterns for each room. The heights and positioning of windows are set to frame views precisely, and to exclude the ever-present public traffic on the road below.

The pre-determined envelope set out a double storey front with a single storey back garden. The Great South African Stoep is celebrated onto the glorious, covered patio facing Table Mountain – a jewel in this context. Central to the planning was an existing staircase. This and the kitchen are the heart of the home. The living areas create a diversity of views and outdoor living connections and experiences. It floods the home with light, warmth and views.

The relationships between the building components are collected, derived and meshed together to form their own language. The design and interior choices were all made to support this serene feeling the site already provides.

House BLAAUWBERG

This house design is situated on the beach front area of Blaauwberg. Using the site as a basis, the design is not defined by its environment, but instead is the best possible response to it. With uninterrupted views of Table Mountain and Blaauwberg beach, we had to make the most of the views during planning stages.

The footprint of the home is both highly visible and private, being one of the few sites in the area to have a large backyard garden. There are particular privacy and view patterns for each room. The heights and positioning of windows are set to frame views precisely, and to exclude the ever-present public traffic on the road below.

The pre-determined envelope set out a double storey front with a single storey back garden. The Great South African Stoep is celebrated onto the glorious, covered patio facing Table Mountain – a jewel in this context. Central to the planning was an existing staircase. This and the kitchen are the heart of the home. The living areas create a diversity of views and outdoor living connections and experiences. It floods the home with light, warmth and views.

The relationships between the building components are collected, derived and meshed together to form their own language. The design and interior choices were all made to support this serene feeling the site already provides.