House bishopscourt

Bishopscourt, Cape Town is a luxury residential suburb on the slopes facing the back of Table Mountain overlooking the Newlands valley towards Plattekloof. The site is unique in that it is one of the biggest sites in the exclusive Bishopscourt area.

The restoration project sought to integrate the existing historic fabric with new interventions throughout the property, creating a seamless experience of the rich heritage of the site, while bringing the vision of the owners into this home.

The house offers a spacious open plan ground floor of living spaces, leading onto outdoor living areas and private garden. Planning included the masterplan of the entire site, sensitive restoration of significant historic attributes of the building, and architectural design of discreet new insertions. The new design for the property now accommodates 4 bedrooms with views towards the mountains, a swimming pool, an open plan interior, bar and lounge, patios and two double garages.

The contemporary residence follows the natural contours of the slope towards the mountain, and the arrangement of the well-appointed home provides privacy.