House Newlands

Nestled in the heart of the Newlands Village in Cape Town, this 180 square meter Edwardian heritage home underwent a full renovation, stripped down to the bare walls and completely remodelled.

The house was originally built in 1905 and was renovated previously. Holloway and Davel Architects worked closely with the Newlands Residents Association and Heritage Western Cape to design a harmonious solution for the upgrade and restoration of this heritage home.

The original kitchen was contained within a small space and all bathrooms were dark and understated. With the help of the design team, they completely transformed and modernized the 2-bedroom, 2.5 bathroom space.

The floor plan was completely opened up so that the main floor kitchen, living and dining areas are open-concept living space. The dramatic white kitchen with detailed shaker panel cabinets is contrasted with beautiful dark wooden herringbone floors. Wallpaper and wall panelling details are sprinkled throughout the home, while varying tones of marble can be found on countertops, giving the townhouse an elevated aesthetic.

With the addition of timber pergolas on the external patio’s as well as beautiful traditional-profiled doors and casings that are painted in a classic white and black, this project achieves a distinct Newlands Village spirit that is cozy and warm, and still edgy, glamorous, and beautiful.

House Newlands

Nestled in the heart of the Newlands Village in Cape Town, this 180 square meter Edwardian heritage home underwent a full renovation, stripped down to the bare walls and completely remodelled.

The house was originally built in 1905 and was renovated previously. Holloway and Davel Architects worked closely with the Newlands Residents Association and Heritage Western Cape to design a harmonious solution for the upgrade and restoration of this heritage home.

The original kitchen was contained within a small space and all bathrooms were dark and understated. With the help of the design team, they completely transformed and modernized the 2-bedroom, 2.5 bathroom space.

The floor plan was completely opened up so that the main floor kitchen, living and dining areas are open-concept living space. The dramatic white kitchen with detailed shaker panel cabinets is contrasted with beautiful dark wooden herringbone floors. Wallpaper and wall panelling details are sprinkled throughout the home, while varying tones of marble can be found on countertops, giving the townhouse an elevated aesthetic.

With the addition of timber pergolas on the external patio’s as well as beautiful traditional-profiled doors and casings that are painted in a classic white and black, this project achieves a distinct Newlands Village spirit that is cozy and warm, and still edgy, glamorous, and beautiful.